Okupaciona terapija i fizička disfunkcija

od strane | maj 25, 2020

Visoka škola socijalnog rada
Terazije 34, Beograd

Autori:
Veselin Medenica
Lidija Ivanović

Za izdavača: Vladimir Ilić
Recenzenti:
Prim. dr Igor Popović
Doc. dr Sanja Đurđević
Doc. dr Ivana Ristić
Doc. dr Saša Stepanović
Lektor i korektor: Nataša Ranković
Ilustracije: Aruna Naveendra; Sumi Azil
Tiraž: 200
Br. strana: 311
ISBN: 978-86-81394-07-6

Ideja za ovaj udžbenik je nastala iz želje da studentima okupacione terapije obezbedimo potrebnu literaturu za predmet „Okupaciona terapija i fizička disfunkcija“. Tokom izrade udžbenika postalo nam je jasno da ova knjiga predstavlja i odgovor na generalni nedostatak literature iz oblasti okupacione terapije na ovim prostorima.

Udžbenik je podeljen na dva dela. U prvom delu obrađujemo okvire prakse okupacione terapije u radu sa osobama sa fizičkim disfunkcijama, kao i načine i tehnike okupacionoterapijske procene. U drugom se bavimo terapijom kod odabranih stanja i to: cerebralne paralize, multiple skleroze, amputacija.

U okupacionu terapiju fizičkih disfunkcija koja se izučava na Visokoj školi socijalnog rada paralelno su inkorporirana saznanja potekla iz „zapadnjačkog“ pristupa okupacionoj terapiji, zatim saznanja iz oblasti medicine, kao i saznanja iz oblasti defektologije, naročito kliničke somatopedije. Iz navedenih razloga, udžbenik koji je pred vama smo namenili okupacionim terapeutima, terapeutima specijalne edukacije i rehabilitacije, somatopedima, defektolozima i radnim terapeutima.

Podršku izradi ovog udžbenika dale su i brojne kolege i prijatelji. Zahvaljujemo dr Vladimiru Iliću, koji je, kao izdavač, zaslužan što je ovaj udžbenik ugledao svetlost dana. Posebnu zahvalnost dugujemo našim recenzentima. Docentkinji Ivani Ristić, docentkinji Sanji Đurđević i docentu Saši Stepanoviću zahvaljujemo na vrednim savetima tokom pisanja ovog udžbenika. Prim. dr Igoru Popoviću zahvaljujemo ne samo na recenziji, već i na prenesenim znanjima i iskustvima iz oblasti ortopedske protetike.