najčešća pitanja i odgovori

Strah od budućnosti i neuspeha je uobičajena i opravdana pojava kod mladih ljudi na početku karijere.

Pitanje izbora profesije, a samim tim i izbora fakulteta kao prvog ali i presudnog koraka u stvaranju karijere i budućnosti, izuzetno je stresno kako za studenta, tako i za njegovu porodicu. Činjenica je da ono što još više otežava donošenje odluke jeste upravo veliki broj različitih, istinitih i neistinitih informacija.

Studije na državnim fakultetima su besplatne, dok se na privatnim plaćaju?

Kriterijumi za sticanje prava na budžetsko studiranje su iz godine u godinu sve stroži, čime se neprestano sužava krug studenta koji se „besplatno školuju“. Dok na drugoj strani imamo privatne institucije poput Visoke škole za socijalni rad koje neguju i podstiču određene vrednosti, pa samim tim i omogućuju najboljima besplatno studiranje.

Takođe, uvek treba imati na umu da novac „potrošen“ u cilju stvarnog sticanja znanja i usavršavanja u adekvatnom okruženju, ne predstavlja trošak – već najbolju investiciju.

„Poslodavci razmatraju samo kandidate sa diplomom državnog fakulteta“

Tačnost ove izjave, ocenama u rasponu od 5 do 10, ocenila bi se ocenom 5 – netačno.
Poslodavac u obzir uzima kandidate sa znanjem i željom za neprestanim usavršavanjem. Naravno, ono što ističe kandidata je i škola iz koje dolazi, odnosno osobe koje su prenosile znanje, obučavale i ocenjivale studenta. A Visoka škola za socijalni rad se ponosi svojim nastavnicima.

Razlika između visoke škole akademskih studija i fakulteta

Razlika između visoke škole akademskih studija i fakulteta  je u tome što su visoke škole samostalne jedinice i njhov broj u Srbiji je mali, dok fakulteti pripadaju univerzitetima. Međutim,  razlika u pogledu kvaliteta pružanja znanja, diplome, sticanja zvanja i daljeg akademskog zvanja ne postoji.

mogućnost upisa studenata sa drugih visokoškolskih ustanova i priznavanje ispita

Fakultet u potpunosti poštuje Bolonjsku deklaraciju, te omogućuje prelaz i upis studenata sa drugih fakulteta. Studentima se priznaju ispiti koje su položili na drugom fakultetu.

Kriterijum  priznavanja ispita nije podudarnost u nazivu, već podudarnost u gradivu.
Da bi se ispit priznao neohodna je podudarnost od minimum 70% sa nekim od predmeta na željenom studijskom programu.

UPUTSTVO ZA PISANJE SEMINARSKIH RADOVA

UKOLIKO IMATE DODATNA PITANJA KONTAKTIRAJTE NAS

5 + 3 =