Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8 maja, odnosno se na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta. Nedelja Crvenog krsta obeležava se od 8 do 15 maja.

Danas je dan kada treba da se setimo svih onih koji se bave humanitarnim radom u okviru ove organizacije. Grupa humanih ljudi i u našoj zemlji, daje sve od sebe kako bi pomogla svima kojima je to potrebno.

Životna priča čoveka koji je želeo da motiviše svet da čini dobra dela, nalikuje filmskoj priči i malo kome je poznata.

Cilj ovog čoveka velikog srca bio je da stvori organizaciju koja će da ublažava patnju i pomaže svima kojima je to potrebno. Zbog ideje zapostavio je posao, bankrotirao i završio u bedi, u domu za sirotinju.

Sudbina Dinana se promenila kada je na njega naišao novinar koji je napisao priču o njegovom životu. Nakon objave članka, stigla je i zaslužena pažnja javnosti a njegovo delo bilo je prepoznato i priznato.

Norveški parlament dodelio mu je Nobelovu nagradu za mir,  tako da je postao prvi dobitnik ove izuzetne nagrade. Novac koji je dobio dobijanjem ovog priznanja, prosledio je Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama.