📌 Interkulturalni festival „Plesom kroz bajku“ 💃 održan je u Šabačkom pozorištu ️🎭 sa ciljem promocije romske kulture i romskog kulturnog identiteta, ali i kulturnog nasleđa drugih nacionalnih zajednica koji žive na teritoriji Grada Šapca. Festival je prikazao različite plesne koreografije dece i mladih i kroz ples 💃 je ispričana legenda o romskom narodu i njihovoj kulturi. Muzika ️🎶, ples 💃, gluma ️🎭, sviranje ️🎻 i pevanje ️🎤 su bili komunikacijski kanali kako bi se svim građanima Grada Šapca poslala jasna poruka o važnosti suživota svih nacionalnih zajednica i negovanja interkulturlanog dijaloga i društvene inkluzije.
📌 U okviru festivala su dodeljenje i nagrade (rančevi 🎒 i školski pribor ✏📐) učenicima za najbolje literarne radove na temu „Različiti, a ipak isti“.

📌 Manifestaciju je realizovalo Кulturno umetničko društvo Šabačke Mažoretkinje u okviru projekta 📝 „Jačanje kapaciteta lokalne i romske zajednice na teritoriji grada Šapca za inkluzivne procese – UКLJUČIMO SE (Кljuč za inkluziju)“ koji realizuje

Grad Šabac

i partneri Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i

Visoka škola socijalnog rada

iz Beograda, u okviru programa „Podrške EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji finansira Evropska unija 🇪🇺, a sprovodi

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije

.

👉 Zbog epidemioloških mera, programu nije prisustvovala publika, kako je prvobitno planirano, već je celokupan program snimljen 🎥 i biće emitovan na televiziji 📺 i društvenim mrežama.