Svetski dan Roma, nas podseća na sve probleme i potrebe ove manjine. Iako bi o njima trebalo da mislimo svakoga dana, ovo je posebna prilika da se podsetimo uslova u kojima oni žive. Iako su vidljivi pomaci, oni i dalje spadaju u najmargilizovaniju grupaciju. Romi su diskriminisani posebno u oblastima kao što je stanovanje, zaposlenje i zdravstvena zaštita.

Jedan od pomaka kada je ova populacija u pitanju se ogleda u tome što se povećao broj dece koja se školuju, što će doprineti boljoj poziciji Roma u našem društvu.

Ovo je dan kada treba da skrenemo pažnju na njihov težak položaj, ne samo u Srbiji već u celoj Evropi. U isto vreme ovo je dan kada Romi širom sveta proslavljaju svoju kulturu.

Ovaj datum prvi put je obeležen, 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mestu gde je po četvrti put održan, Svetski  romski kongres Međunarodne romske unije, u cilju sećanja na prvi veći međunarodni skup romskih predstavnika koji je održan u  blizini Londona 7. – 12. aprila 1971.

Tom kongresu prisustvovao je veliki broj ljudi i tom prilikom donešena je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma „Đelem, đelem“ što znači „Išao sam, išao“ i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i stalnog pokreta, ali i migracije Roma.

Iako je taj skup protekao u svečanoj atmosferi, oni nisu bili pošteđeni napada čak ni tada, već su deca koja su bila napolju, napadnuta od strane organizovane grupe.

Ono što malo ko zna je da među ovom populacijom ima mnogo istaknutih umetnika, kako kod nas tako i u svetu i da su ponosni na svoje poreklo. Neki od njih su prave svetske zvezde i to: Pablo Pikaso, Tajson Fjuri, Roni Vud, Majkl Kejn, Čarli Čaplin, Elvis Prisli i mnogi drugi.