Danas se u Srbiji, ali i širom sveta obeležava Svetski dan prevencije samoubistava.  

Neki ljudi misle da je samoubistvo jedino rešenje, i nažalost svet beleži milionsku brojku samoubistava tokom jedne godine, dok u Srbiji u proseku 4 osobe dnevno izvrše samoubistvo  a čak 20 osoba na dan pomisli na to.

U Srbiji je primetan porast samoubistava, ali i u celom svetu. Uzroci mogu biti različiti, a granice se pomeraju tako da imamo sve mlađe izvršioce samoubistava, čak i decu.  Srbija zauzima nezavidno 13. mesto po broju samoubistava u Evropi..

Statistike govore da žene češće pokušavaju da izvrše samoubistvo, dok su muškarci nepogrešivo precizni ukoliko se olduče na taj korak.

Čak pet posto stanovništva je pokušalao da izvrši samouibistvo tokom života. Mladi su posebno osetljiva populacija i to predstavlja jedan od najčešćih uzroka smrti kada govorimo o tinejdžerima.  U svetu se tokom jedne godine na ovaj način ugasi preko 100 000 mladih života starosti između 15 i 19 godina.

Visoka škola socijalnog rada ukazuje na ovaj problem u cilju sprečavanja suicida. Najčešći simptomi koji mogu ukazati da osoba razmišlja o samoubistvu su: Povlačenje u sebe, odsustvo socijalnog karaktera, tuga… Na pomen samoubistva treba odreagovati jer to je poziv za pomoć!