Prof. dr Mile Draganović

Prof. dr Mile Draganović

Paraolimpijski komitet Srbije po prvi put će biti domaćin jednom evropskom takmičenju za osobe sa invaliditetom. Reč je o Evropskom prvenstvu u parastreljaštvu koje se u beogradskom Belexpo centru održava od 1. do 7. decembra 2018. godine. Para strelci iz 27 evropskih zemalja nadmetaće se u gađanju vazdušnom puškom na 10 metara.

Prva dva dana takmičenja su rezervisana za zvanične treninge i klasifikaciju sportista, dok je svečano otvaranje Evropskog prvenstva zakazano za 3. decembar, koji se u svetu i kod nas, obeležava kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Boje Srbije braniće naš paraolimpijski streljački tim koji je na svim prethodnim takmičenjima bio više nego uspešan, tako da i ovoga puta očekujemo medalje.

 

Istorija pokreta 

Idejni tvorac Paraolimpijskog pokreta je dr. Ludvig Gutman. Pokret je nastao iz ideje dr. Gutmana da uvede sportske aktivnosti kao deo programa za rehabilitaciju u Centru za povrede kičmene moždine u Stouk Mandevilu u Velikoj Britaniji, 1944. god. Preteča Paraolimpijskih igara su Stouk Mandevilske igre, koje su prvi puta održane 1952. godine, dok su prve Paraolimpijske igre održane 1960. godine u Rimu i na njima su se održala takmičenja u šest disciplina: atletici, plivanju, košarci, stonom tenisu, mačevanju i streličarstvu, na njima je učestvovalo oko 400 sportista iz 23 zemlje.

Od 1960. godine se Paraolimpijske igre održavaju svake četiri godine, a od 1988. godine se održavaju odmah nakon Olimpijskih igara u istoj zemlji.

Organizacijom paraolimpijskih igara se od 1984. do 1989.god. se bavio Internacionalni koordinacioni komitet (International Coordinating Committee – ICC). Od 1989.god. su nacionalni paraolimpijski komiteti su udruženi u Međunarodni paraolimpijski komitet (International Paralympic Committee – IPC) čije je sedište u Bonu u Nemačkoj.

Na našim prostorima je prva organizacija koja se bavila sportom osoba sa invaliditetom bila Savez za sport i rekreaciju invalida Jugoslavije – SSRIJ i zadatak mu je bio da podstiče, pomaže, koordinira i organizuje psihofizičku rehabilitaciju i resocijalizaciju osoba sa invaliditetom. Podaci državnog zavoda za statistiku kažu da su 1988. godine u SFRJ postojale 142 sportsko – rekreativne organizacije u kojima se 41 000 osoba sa invaliditetom bavila sportom i da je sa ovim organizacijama radilo 45 plaćenih i 685 stručnjaka – volontera i 1 048 amaterskih sportskih radnika. Tada je postojalo i 7 sportsko – rekreativnih organizacija gluvih i gluvo – nemih sa 807 članova.

Paraolimpijski komitet Jugoslavije je osnovan 1999. godine, da bi menjao svoje ime u skladu sa promenama imena države, najpre u Paraolimpijski komitet Srbije i Crne Gore i konačno u Paraolimpijski komitet Srbije.

Dve medalje za Srbiju na startu EP u parastreljaštvu

Srpski reprezentativci uspešno otvorili takmičenje pred publikom u Beogradu.

Srpski reprezentativci osvojili su danas 04.12.2018.g dve medalje na startu Evropskog šampionata u parastreljaštvu.

Dejan Jokić osvojio je srebrnu medalju u nadmetanju vazdušnom puškom u kategoriji SH2.

U timskoj konkurenciji, Jokić je zajedno sa Draganom Ristićem i Zoranom Banjcem “upucao” bronzu.

                                                                                                                                                               Doc.dr Mile Draganović